Pilkkireissu suurharjusvesille 23.-27.4.2018

Pilkkireissun on nyt sitten takanapäin.

Tässä pilkkireissu muutamin kuvin sekä tekstein  lyhykäisyydessään.

23.4.2018

Autoilua ensin muutama tunti lähes keväisissä keleissä. Loppumatkasta määränpäähän ajokelit olivat sitten jo melko talvisia. Olipa tien päällä aamuinen kukkoilijakin.

Suksille päästiin noin klo 5.30. komeassa -11 asteen pakkaskelissä. Teräshanki saatteli auringon kanssa pilkkijät vauhdikkaasti liikkeelle. Vähäinen kerros uutta pakkaslunta teki hiihtämisestä lähes nautinnon.

Pari kymppiä takana ja aika nauttia pikainen lounas sekä kalastaa ruokakalat. Sitten vielä viimeinen kymppi taivallusta määränpäähän.


Tähän väliin sitten vähän ruokailunautinnoista:

Ahkion kanssa kun pääsee liikkeelle, voi evästäkin ottaa vähän eri lailla kuin kesäreissuilla. Olimme suunnitelleet joka päivälle yhden tuontiaterian ja sitten yhden lähiruoka-aterian. Varmuuden vuoksi olimme varaneet lisäksi yhden pussin päivää kohti ”mössöä”, mikäli ei kalaa tulisikaan riittävästi. No, onneksi niihin ei tarvinnut turvautua.

No menuuthan olivat aika tylsiä: Villisikaa, kanttarellejä, sisäfilepihvejä, perunoita eri muodossa, mustatorvisienikeittoa,  ”pottukalaa harjuksesta”, paistettua haukifilettä, paistettua harjusta, harjuksen suolamätiä ja suolattua harjusta. Tietenkin höystettynä hyvillä ruokajuomilla. Taisi meillä olla yhden kerran tosin jauhelihamakaroonimössöä.

Aamupalaksi kahvin lisukkeena pekonia, munia, harrinmätiä, leipää ja saattoipa vissiin olla kerran jopa puuroakin.  Välipalaksi vähän kuivaalihaa ja kahvia!


24.-25.4. Pilkintää ja mukavaa yhdessäoloa

Pari päivää sujui ihan liiankin nopeasti pilkkien ja seurustellen. Ruokakalat otettiin ja jokunen kotiinkin emännille todistuskappaleiksi.

Kun Harjuksen pilkkiminen alkoi turhauttaa, siiryttiin hauenpilkintään. (totuuden nimissä täytyy myöntää, että talvinen hauki on loistava ruokakala)

Reissun komeimmat kalat:

Harjus 1,4 kg (53cm)

Hauki reilut 5 kg

ja  muutama kalakuva:

Tässä pieni videoklippi kairauksesta!

kairaus

sekä pari vedenalaista still-kuvaa.

Harjusarmeija hyökkää!
Morri suuhun !

Muuta rientoa


26.4. paluuseikkailu alkaa

Jos menomatka oli lastenleikkiä, niin paluu ihmisten ilmoille oli jotain ihan muuta. Mennessä viimeinen kymppi kesti vajaat kaksi tuntia, niin tullessa se vei kahdeksan tuntia.

Lähtö piti aloittaa päivää aikaisemmin kuin oli tarkoitus, kun ei ollut mitään tietoa tulevasta säätilasta. Pilkkipäivät olivat olleet tuhnuiset ja kosteat eikä yöpakkasista ollut tietoakaan. Lumi oli muuttunut soseeksi koko paksuudeltaan( 80- 100cn)

(eli joka puolella tasavaltaa ei siis ole kenttiä kännyköihin tai mihinkään älylaitteeseen, jotta voisi tarkistaa sääennustetta.  Ja toisaalta pilkkialuueen sääennusteet eivät osu kuin harvoin kohdalleen yli 2vrk:n ennusteissa).

Ryhmätyö on voimaa: Keulamies polkee, kahlaa, tarpoo, etsii suksenkärkiä sen 200m ilman ahkiota. Vuoron vaihto ja ahkion nouto. Näin edettiin yhdellä tauolla se kahdeksan tuntia.

Kun päästiin porokämpälle, oli siellä vastassa kunnon kelkanjäljet. Silloin tiesimme, että kotiinpääsy olisi turvattu. Viimeinen yö vietettiin kolmen paikallisen ”poronhoitajan” seurassa. (Täytyy nostaa hattua ”poropojille”. Tulivat hommista puolenyön aikaan ja lähtivät aamulla viiden jälkeen uudestaan työmaalle.)

27.4. viimeinen pikataival

Aamun valjettua huomasimme, että yön aikana olivat ” syntyneet” teräshanget ja aurinkokin näyttäytyi kotiinpaluun kunniaksi.

Eli, lähdimme siis turhaa päivää aikaisemmin liikkeelle ja uhrasimme päivän soseessa tarpomiselle!

Luontoäiti on välillä siis aika arvaamaton.

Viimeinen kaksikymppinen sujuikin sitten joutuisasti. Porokämpältä autolle ”älykello” näytti 2.57. eli kilometrivauhti oli noin 7km/h.

Nyt sitten suunnittelemaan ja odottelemaan kesäreissuja!

2 Replies to “Pilkkireissu suurharjusvesille 23.-27.4.2018”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *